Falling

Over de kunst van het vallen en de onvoorspelbaarheid van het leven

In aanloop naar de premiére in augustus @ Festival Boulevard spelen we op do 4, vr 5, do 18 & vr 19 juli a.s. try-outs in onze nieuwe theaterzaal! Bestel nu je tickets hier

Falling is een betoverende voorstelling vol wervelende winden en vallende figuren. Het stuk verkent dezwaartekracht, prikkelt de verbeelding en zet zintuigen op scherp. Door het gebruik van ventilatoren en windmachines, die door dansers én bezoekers worden aangestuurd, zijn op het toneel verschillende windbronnen en -stromingen actief die een ‘vallend’ beeld opwekken. Met dit gegeven zoekt choreograaf Joop Oonk naar een leemte, een oprekking of een bevriezing van deze beweging. Het ‘vallen’ verbeeldt de onvoorspelbaarheid van het leven, met de wind als symbool voor het hand in hand gaan van vrijheid en vernietiging.

We moeten onszelf eraan herinneren hoe we met vallen moeten omgaan.

Falling is sterk ingegeven door een emotionele gebeurtenis in het leven van Oonk, die een goede vriend kort na een hersenbloeding aantrof. De voorstelling symboliseert de momenten van in controle zijn en de controle verliezen, en de impact op en veerkracht van individuen en hun dierbaren na een traumatische ervaring.

Falling is een krachtige voorstelling over de kunst van het vallen en de onvoorspelbaarheid van het leven.

Misiconi werkt altijd met een publiekshandreiking, wat betekent dat we het publiek als bemiddelaar tussen het werk en de dansers inzetten. Hierbij kunnen geluidsprikkels en fysieke aanrakingen plaatsvinden. Specifiek in deze voorstelling wordt er gebruik gemaakt van ventilatoren waardoor er continu geluidsprikkels aanwezig zijn. Ook kan het voorkomen dat het publiek in direct contact staat met de wind en de dansers.

Falling is een samenwerking van Misiconi met Festival Boulevard (Den Bosch) en V2_ Lab for the Unstable Media (Rotterdam). De voorstelling is onderdeel van een trilogie over ‘motions’ (water, wind en tussentijd) waarmee Oonk de norm rond beweging en mobiliteit van (in)valide lichamen bevraagt. Het eerste deel Tides speelde vanaf 2022 en is voor de laatste keer te zien op vrijdag 28 juni in Theater Zuidplein.

Als mensen zijn we vergeten hoe we moeten vallen.

Credits
Choreografie: Joop Oonk
Dramaturgie: Giulia Cristofoli
Kostuums: Paul Boereboom
Sound design: Mink Steekelenburg
Techniek: Marc Hoogendam
Dansers: Sanne Knop, Susanne van der Staak, Anastasia Jansen & Joana Carvalho

Met dank aan: VSBfonds, Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten, Volkskracht en Stichting Doen/Vrienden Loterijfonds