Residenties

Residenties

Het is voor Misiconi van groot belang om de ontwikkeling van inclusieve dansprojecten te ondersteunen. Misiconi stelt zijn studio ter beschikking van de makers voor onderzoek, creatie en productie. Bovendien krijgen makers deskundig advies over inclusieve dansmethodieken en dramaturgisch advies. Af en toe krijgen makers ondernemersadvies om hun projecten naar de productiefase te brengen. Alle residenties eindigen met een presentatie en een feedbacksessie waarin de potentiële ontwikkeling van het project wordt geëvalueerd.

Het krijgen van advies over inclusieve methodieken is cruciaal voor de ontwikkeling van makers als inclusieve dansprofessionals en ambassadeurs. Dit advies wordt gegeven door professionals met wie Misiconi contact heeft vanwege haar relevante expertise. Misiconi draagt ​​al jaren bij aan de ontwikkeling van een inclusieve dansmethodiek, zowel met nationale als internationale partners. Onderzoeks- en maak perioden zitten vol mogelijkheden en grote onzekerheid, zoals alle artistieke processen. Makers voelen zich vaak verloren en eenzaam in dergelijke processen. Het ontvangen van dramaturgische ondersteuning heeft een grote impact op de ontwikkeling van een project.

Residenties & makers 2023

MAAF/SORRY

Ista Putranto (Indonesië) en Daan Bosch (Nederland) werken tijdens hun residentie aan de voorstelling MAAF/SORRY. Een theatrale familievoorstelling van 45 minuten met losse scènes die fragmentarisch met elkaar verweven zijn. Gemaakt door een maker en acteur uit Indonesië en door een maker en acteur uit Nederland over iets dat hen verbindt, namelijk de gezamenlijke culturele en familiale geschiedenis waarin Nederland Indonesië koloniseerde.

‘Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Goede, slechte, mooie en akelige gebeurtenissen. Soms veroorzaakt door het lot of door anderen of door jouzelf.’

Over Ista
Ista is opgeleid aan STSI Surakarta. Hij behaalde in 1997 zijn diploma met als specialisatie Traditionele Beeldende Kunst en poppentheater (Wayang Kulit). In zijn eigen land was hij van 1997 tot en met 2007 werkzaam als professioneel acteur theatergezelschap Theater Ruang. Daarnaast was hij ook vormgever, narrator en maakte hij stukken met studenten theater, wijk- en community theater. Van 2007 tot 2013 was hij theatermaker bij Theater Lakon. De laatste jaren is hij veel actief geweest bij het ZID theater als speler en als workshopleider.

Over Daan
In 2014 studeerde Daan af aan de HKU. Voor zijn theateropleiding was hij sportdocent en dit kun je ook terug zien in zijn manier van werken en hoe hij tot materiaal komt. Het fysieke en het spel element komt altijd terug. In 2013 kwam hij terecht bij het ZID Theater. Eerst als docent en later is hij als maker doorgegroeid. Tot op de dag van vandaag werkt hij daar nog steeds met veel plezier. Naast zijn werk bij het ZID Theater is hij ook onderdeel van de Theaterstraat en het collectief Rake Klappen; zij maken fysieke voorstellingen die op locatie en op straat spelen. Ze zijn zowel in Nederland te zien als in België en andere delen van Europa.

Emily

Manouk Schrauwen is danser en coördinator bij Misiconi Company. Samen met 5 dansers van Misiconi vertelt ze het verhaal van Emily.

In 1800 schreef Coventry Patmore het gedicht ‘The Angel in the House’. Zijn vrouw Emily, stond symbool voor de ideale echtgenote en vrouw. Engelachtig, charmant, gracieus, sympathiek, zelfopofferend, onderdanig en zuiver.

Een belangrijk tegengeluid geschreven door Virginia Woolf, ‘Killing the Angel in the House’, is de drijvende kracht achter deze voorstelling.

Een ode aan Emily, een ode aan de vrouw. Wie zij had kunnen zijn als zij anno nu geleefd had. De dansers staan stil bij onderdrukking, maar laten vooral hun kwetsbaarheid, kracht en verbondenheid zien. Emily is geproduceerd door Misiconi met artistieke begeleiding van Joop Oonk.

Abyss of in between, landing on a treshold

In mei/juni 2023 zullen Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols een residentie doen bij Misiconia’s Huis voor Inclusieve Dans.

Polina en Mariona zijn beide afgestudeerd in Dans aan ArtEZ en gevestigd in Rotterdam. Momenteel zijn ze bezig met het creëren van een interdisciplinaire performance-installatie in samenwerking met visuele kunstenaar Hannah Goedhart en muzikant/componist Yannick Wandel. 

De residentie bij Misiconia is het eerste onderzoeksstadium in hun research naar Liminal Space – als esthetiek en als ‘State of Being’.
Een ode aan de tussenruimte, hoe we waarde en plezier kunnen halen uit een periode van transitie. 

Liminal Space (Drempelruimte) is een plek van transitie, van komen en gaan, van wat is en wat gaat komen.
Deze installatie-performance combineert stage design, visuals, muziek en choreografie om deze liminal space uit te beelden.

Op 18 juni zal er ook een speciale SPOT ON editie zijn, gehost en gecureerd door Polina en Mariona. Tickets en meer informatie zijn beschibaar via de agenda.

Triple-Edged Circle

Vanaf Maart 2023 zal Gabrielle Aidulis haar residentie starten bij Misiconi.

Gabrielle Aidulis zal een dans solo creëren dat als uitgangspunt ‘Groove’ heeft – een core element van elke street dance style – en wat symbool staat voor onze natuurlijke manier van bewegen.

Haar movement research onderzoekt repetitieve bewegingen en de verbinding tussen ons lichaam en de geest, bewegingen die specifieke gedachten bewerkstelligen en hoe dat laatste de beweging beïnvloedt om zich verder te ontwikkelen.

Misiconia’s Huis voor Inclusieve Dans verwelkomt Daniel Barkan als residente in januari 2023.

Daniel onderzoekt in haar dansproject het gegeven van ademhalen, Neshima in het Hebreeuws. Het doel van Daniel is om met dit project de aandacht te vestigen op de schijnbaar simpele actie van het ademhalen.

Tijdens de pandemie en het continu dragen van een mondkapje begon het onderwerp van ademhalen haar meer en meer te intesseren. In NeshiMa onderzoekt ze deze fascinatie verder. Ze focust zich hierbij op de fysieke limitaties en de behoefte aan ademruimte.

Op 29 januari zal er ook een speciale SPOT ON editie zijn, gehost en gecureerd door Daniel. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via de agenda.

Voor dit project is Daniel ook een crowdfunding actie gestart. Wil jij ook doneren? Dit kan via onderstaande knop!

Voor meer informatie over dit project verwijzen we je naar > Daniel Barkan en Lazy Susan & Co.