HubClub’23

In dit interview vertelt Jordy over de afgelopen maanden bij HubClub’23. Hij was vrijgeroosterd van de overige Misiconi werkzaamheden. Met een rugzak vol ervaringen rijker en met veel nieuwe inspiratie gaat hij de zomer in. Lees hieronder snel meer over zijn ervaringen. 

Hoe zag je repetitie dag er uit?

In de maand april begon de Hubclub. Bij binnenkomst zag ik Joop en mijn danspartner. De tijdslots voor de repetities waren ingedeeld en er was geen ruimte voor een extra warming-up en dus begonnen we direct met het creëren van materiaal. Er kwam veel informatie op me af. Daar had ik in het begin last van, maar gelukkig kon ik daar met Joop over praten. We begonnen met veel improvisatie oefeningen en vanuit daar ontwikkelden we materiaal. Bij elke repetitie kwamen we een stapje verder en werd er steeds meer gezet. Ook was Diane de balletmeester er bijna altijd bij om details door te nemen en persoonlijke feedback te geven. Tot de laatste week van april, toen kwamen we met de hele groep bij elkaar om aan het begin en einde te werken samen met Adiraan Luteijn.

Met Joop hebben we gewerkt aan opdrachten rondom je vrij voelen in het nachtleven en tegelijkertijd hebben we het gehad over de momenten waar je jezelf onveilig voelt. Ook hebben we inspiratie uit verschillende Manga strips gehaald en deze verwerkt in het materiaal. Ik vind het heel tof dat de mix van inspiratie vanuit de dansers en de choreograaf is gekomen. Er was een mooie wisselwerking tussen ons allen. 

Wat waren je verwachtingen? 

Ik had in het begin wel veel met Joop gepraat over wat we gingen doen. Mijn verwachtingen waren dat ik alleen bezig zou zijn met mijn duet partner, maar uiteindelijk deed ik ook mee aan de voorstelling in het begin en einde, samen met de gehele groep. Dit wist ik niet. En dus was ik in het gehele proces veel meer bezig met de rest van de dansers. We werden steeds meer een groep. 

Wat begon als een soort onrust voor mij, bleek uiteindelijk iets heel moois, fijns en geweldigs te zijn.

Wat ga je missen?

Ik vond het heel leuk om met iedereen samen te werken. De samenwerking ga ik missen en natuurlijk mijn danspartner, de groep en de drukte van de groep. We hadden heel veel plezier samen en dat neem ik mee als een mooie herinnering. 

Wat heb je van de andere dansers en/of choreografen geleerd? 

Ik vond het heel bijzonder om te merken dat we allemaal op een andere manier communiceerden. En dat soms dingen niet zo bedoeld worden als dat ik het lees of begrijp. Ik neem dingen vaak te serieus, maar het kan ook luchtig zijn.  

Welke steden heb je opgetreden en hoe verliep zo’n dag?

De voorstelling heeft op veel verschillende plekken gespeeld. Waaronder Apeldoorn, Hengelo, Eindhoven, Zwolle, Deventer, en natuurlijk thuishaven Arnhem. De dagen verschillen met elkaar. Afhankelijk van hoe ver ik moest reizen. Voornamelijk het reizen was totaal anders, eenmaal aangekomen begon je rustig met je zelf te settelen. Ik begon dan vaak met een warming-up, omkleden, make-up, en mijn kostuum bekijken. En dan vervolgens een technische run en uiteindelijk de voorstelling. We hadden twee voorstellingen op 1 avond. Dat was soms wel pittig. Vooral voor mijn concentratie. Daarna moest ik de trein terug nemen. Dit was soms wel vermoeiend omdat ik dan mijn energie al kwijt was. 

Wat zijn de dingen die jij meeneemt naar Misiconi?   

Ik vind het fijn dat ik een nieuwe vorm van bewegen heb meegekregen, een andere energie, en nieuwe kennis die ik heb opgedaan. Bijvoorbeeld over hoe je moet liften en hoe dingen verlopen bij zo’n groot gezelschap. Het was ook fijn voor mij om rust te krijgen in mijn hoofd om alleen met dit bezig te zijn. Hierdoor heb ik ook meer aandacht kunnen besteden aan mijn persoonlijke groei als professionele danser. 

Wat vond jij lastig van het proces?  

In het begin kwam er veel informatie op me af waardoor ik ging nadenken over die dag en wat er allemaal  gebeurd was. Naarmate de dagen voorbij gingen voelde ik me beter. Ik was wat meer geland in het proces. Wat ik ook lastig vond was het repeteren op een andere locatie. Dat komt doordat ik soms een drukte in mijzelf ervaar die ik heb als ik in een omgeving kom die ik niet ken. Ook had ik mezelf veel druk opgelegd en uiteindelijk was dit helemaal niet nodig. Ik vond het ook wel lastig dat ik van tevoren niet goed wist met wie ik het duet zou dansen en het idee dat ik dan met diezelfde persoon heel de tijd zou moeten werken. Uiteindelijk klikte het heel goed, maar daar heb ik me wel zorgen over gemaakt. 

Wat heeft het je gebracht? 

Door dit project heb ik beter kunnen werken aan mijn zelfreflectie, waardoor ik ook nu sneller kan merken aan mezelf wat er tijdens de voorstellingen anders zou kunnen. Ik kan de feedback beter toepassen. Ook kan ik beter voelen of mijn energie te hoog of te laag zit. De balans vinden hierin gaat beter. Het voelt alsof ik meer bewustwording heb. Ik denk ook zeker dat mijn werkhouding professioneler is geworden en dat ik makkelijker dingen kan loslaten. De dingen waar ik me zorgen over maak kan ik beter naast me neerleggen of uitspreken. Daarnaast heb ik nieuwe mensen leren kennen en een hele fijne samenwerking gehad. Ik ben zoveel ervaringen rijker! 

Wil je nog iets kwijt?

Ik kijk uit naar een volgend project dat ik in de toekomst kan doen! Ik vond het heel fijn dat ik mocht deelnemen aan dit project. Ik heb heel veel vreugde en gezelligheid ervaren! 

Jordy voor HubClub’23 bij Introdans. Foto door Filibert Kraxner

Vergelijkbare berichten