Saskia als choreograaf bij Misiconi

Duetten

Sinds november zijn de dansers bij Misiconi bezig met het maken van duetten. Naast de grotere producties maak Misiconi ook kleiner werk met en voor de dansers. Deze stukken zijn altijd een heel collaboratief proces. Een van de dansers krijgt te taak om het stuk te maken, met ondersteuning van de artistiek directeur en de vaste dramaturg Floor Cremers. In het verleden heeft de groep zo Storyteller, Space between Space, This Situation, Road Movie en En Route gemaakt. Dit keer gaat de groep weer een nieuw artistiek onderzoek aan want Saskia Spierenburg gaat aan de slag met het maken van duetten.

Saskia Spierenburg, heeft het syndroom van down en danst sinds 2018 bij Misiconi. Ze is begonnen in de amateur lessen en daarna doorgestroomd naar de company. Ze is altijd al een fanatiek sporter geweest, maar dit keer neemt ze een andere rol aan. Ze helpt Joop bij het choreograferen van duetten. Lees hieronder het mini interview met Saskia en Joop.

Saskia, wat vond je er van toen Joop je vroeg haar te helpen?
Ik vind het heel leuk om samen te werken met Joop en vond het eigenlijk gelijk een leuk idee om te helpen bij het maken.

Saskia, je rol is anders, wat is er anders?
Je moet kunnen kiezen, je moet kunnen helpen, je moet kunnen samenwerken, je moet goed kijken en observeren of de dansers doen wat ik wil. ik moet feedback geven… En dit is een heel ander gevoel dan zelf dansen.

Saskia, hoe doen jullie dat, duetten maken?
Joop heeft kaartjes gemaakt. op die kaarten staan allerlei verschillende lichaamsdelen. Een voet, knie, borstbeen, enkel etc. Dan ga ik twee kaartjes bij elkaar leggen. Zoals memorie kijk ik naar welke kaartjes bij elkaar passen. Dan vragen we de dansers om het te doen. Dus twee lichaamsdelen bij elkaar te brengen. Als de dansers klaar zijn met maken van de beweging gaan we kijken naar meer opdrachten, die ook weer staan op kaartjes. Die opdrachten zijn bijvoorbeeld keuzes uit verschillende soorten muziek, ritmes en ook waar iemand in de ruimte moet staan. Eigenlijk helpt Joop mij met keuzes maken, door dingen te vragen en kies ik verschillende kaarten.

Joop, hoe is het om met Saskia samen te werken?
Het is super leuk, want het laat mij ook inzien dat het maken een intuïtief proces is dat dit soms zo vanzelf gaat. Dus ik moet mezelf continue bevragen en het proces open gooien zodat Saskia ook tijd krijgt om dit te ervaren en de tijd krijgt om iets in te brengen.

Joop, wat valt je op in het proces?
Naarmate we langer bezig zijn wordt Saskia duidelijker en zelfstandiger in het nemen van beslissingen en aangeven wat ze wil zien. Het is mijn taak om keuzes voor te leggen en haar de begeleiden in het maken van die keuzes. Ik merk dat zowel Saskia als ik vaak uitkomen op de zelfde keuzes, dat vind ik wel bijzonder. Daarom denk ik ook dat we goed kunnen samenwerken en dit prachtige duetten worden.

Heb jij interesse om de duetten te zien als ze klaar zijn? Blijf dan onze agenda in de gaten houden!

Vergelijkbare berichten