Een heel nieuw vocabulaire
Misiconi in Theaterkrant / Hoe lang is het woord inclusief nog nodig?
Theatergezelschap Speels Collectief en dansgezelschap Misiconi bevragen en rekken de grenzen op van gangbare structuren in het culturele veld, zodat ze kunnen doen waarvoor ze er zijn: producties maken met en voor mensen die minder gerepresenteerd worden in de theaters.
Er zullen jaren verstrijken voordat het zover is. Voordat de theaters, van de programmeurs tot de afdeling marketing en de faciliteiten van het gebouw, aandacht hebben voor en kennis over artiesten met een beperking. Tot die tijd zien we bij de mixed abled, gemixte en andere inclusieve gezelschappen van tijd tot tijd gedachte-experimenten: wat gebeurt er als we het woord inclusief laten vallen? De paradox tussen het mee willen draaien als een regulier gezelschap en het expliciet benoemen wat hun wensen en noden zijn, is volledig geïnternaliseerd in hoe ze werken. Sterker, het is hun drijfveer.
Matthijs van Burg, zakelijk directeur Misiconi (zie foto): ‘Na alle projectsubsidies, zorggelden en participatiepotjes willen we nu die representatie in de podiumkunsten bestendigen. Als onderdeel van het grotere doel, de samenleving inclusiever maken, totdat we iedereen gelijkwaardig behandelen en het woord inclusief niet meer nodig is.’