Een jaar om op terug te kijken!

Het was me een jaar om op terug te kijken! In januari traden de eerste versoepelingen na een harde lockdown in. Wat een verademing voor de sector en Misiconi als bedrijf. In februari ging echt het dak er af en vervielen de meeste maatregelen. Wat extra aandacht schenken aan de mooiste projecten en activiteiten van 2022 mag daarom al helemaal niet missen! 

Allereerst willen we al onze volgers en mede collega’s  in de vorm van publiek, deelnemers, donateurs, of social media vrienden onwijs bedanken voor het deelnemen aan onze projecten en activiteiten. Het geeft ons keer op keer erkenning en steun om door te gaan met onze visie en missie. 

Voor komend jaar hebben we super veel moois op de agenda staan. Pak je tas maar alvast in want er komen nog meer kansen om met ons te dansen en ons te leren kennen! Ook zullen er weer mooie producties ontwikkeld of hernomen worden. Zo gaat Manouk Schrauwen aan de slag met de Company dansers en maakt ze een toffe voorstelling voor Theater na de Dam met studenten van Codarts en Mytylschool de Brug. Het komende jaar gaan we met frisse moed harder dan ooit werken aan het promoten van dans en inclusie in de podium sector.

Thijs de Kok zit met de dansers van Misiconi om een design heen

Design Thinking is design Doing

Begin 2021 startten grafisch ontwerpstudio ST-DUO en dansgezelschap Misiconi de bijzondere samenwerking Design Thinking = Design Doing! Design Thinking is Design Doing gaan we in 2023 voortzetten. Met deze samenwerking willen zowel Misiconi als ST-DUO een reeds bestaande methodiek SHIFT vertalen naar een succesvol ontwerp dat Misiconi dansers in staat stelt autonomie te voelen en te ontwikkelen en inzicht te geven in persoonlijke groei. Zo kan elke danser excelleren en toewerken naar zijn potentieel. Momenteel zijn beide partijen bezig een inclusief ontwerp te ontwikkelen waarin experimenteren en samenwerken met het dansgezelschap en haar dansers een essentieel onderdeel is van het proces. 

De eerste publicatie A way to grow kun je hier lezen

De dansers van Misiconi spelen Our Play, Dubuffet. Ze staan in de eindpose waar ze allemaal tegen elkaar aanleunen op het podium. Ze hebben kleding aan die geïnspireerd is op de schilderijen van Jean Dubuffet.

AIR DanceAble, Our play Du Buffet

Tijdens het DanceAble symposium was het resultaat te zien zijn van een bijzondere Artist in Residence (AIR) periode. AIR is onderdeel van de grootschalige Europese samenwerking Europe Beyond Access, waarin het ondersteunen van kunstenaars met een beperking om de glazen plafonds van de hedendaagse theateren danssectoren te doorbreken centraal staat. In de eerste maanden van 2020 zijn we met Robert Swinston en Joop Oonk in gesprek gegaan over de mogelijkheden van een bijzondere residentie tijdens het Holland Dance Festival. Een residentie waarin twee totaal verschillende werelden bij elkaar komen en de rijkdom aan ervaringen die beide partijen met zich meebrengen tot wederzijdse groei en ontwikkeling leidt.

Bekijk hier de mini docu

Internationaal op de bühne, Common Places Festival

Internationaal op de bühne bij het Common places festival DE was een mega leuke ervaring. Shifting Faces de productie uit 2019/2020 had vanwege corona weinig kunnen Touren. Door het maken van een film met geweldige audioscriptie kon het werk toch nog bekeken worden. De film is zeker a 300 keer bekeken en zo ook naar Duitsland en Engeland afgereisd.

Hey, You! on tour

Hey, You! is een heerlijk speels en vrolijk duet met dansers van Misiconi, gemaakt door Joop Oonk en Saskia Spierenburg. Saskia heeft het syndroom van down en danst sinds 2018 bij Misiconi. Ze is begonnen in de amateurlessen en daarna doorgestroomd naar de company. Ze is altijd al een fanatiek sporter geweest, maar dit keer nam ze een andere rol aan: ze hielp Joop bij het choreograferen van duetten. Saskia: “Ik vind het heel leuk om te helpen met maken. Het is wel anders want je moet goed observeren en feedback geven, een heel ander gevoel dan zelf dansen! Met behulp van kaartjes kies ik de lichaamsdelen, bewegingen en muziek voor de dansers.” In 2022 heeft het stuk door Nederland gespeeld. Dit blijven we in 2023 voortzetten. Dus wil je Hey, You! booken? Je weet ons te vinden!

De dansers van Now. You see me! staan in verschillend gekleurde Misiconi t-shirts

Now, you see me bij Theater na de Dam

Now, you see me. is een mooie samenwerking tussen de Mytylschool de Brug en Misiconi. Met 3 repetities is er toegewerkt naar een dansfilm over er mogen zijn en gezien worden met een prachtige tekst van Mariem Zian. Het werk is gemaakt in het kader van Theater na de Dam en om de slachtoffers met een beperking te herdenken. De film was onderdeel van het 4 en 5 mei programma bij Maas Theater en Dans en is ook nog eens 250 keer bekeken via YouTube.

Bekijk hier de film 

Joop in dialoog

Het mocht weer dus Joop kon je door heel Nederland horen. Soms samen met onze ervaringsdeskundige en ambassadeur Jacqueline van Kuilenburg. Ze hebben onder andere een bijdrage mogen leveren aan het Inclusie Festival Leeuwarden, Das Graduation School, Building a House for Inclusion, Next Stop II, en het Inclusie Festival Assen Move me.

Tides

TIDES ging in premiere op de Nederlandse Dansdagen en zal nog blijven Touren het komend jaar.  In de performance Tides (‘Getijden’) onderzoekt Joop Oonk met de dansers van Misiconi en het publiek hoe zij gezamenlijk een uitzonderlijke sensorische ervaring kunnen beleven. Oonk legt hierbij een link tussen het Stendhal syndroom en de verwondering die natuurverschijnselen kunnen oproepen. Het principe is inherent aan de werkwijze van Misiconi, die sinds het ontstaan van de groep in haar ontwikkeling de nadruk legt op intuïtief werken, op emotionele ervaringen en op betrokkenheid van het publiek. Door het intensiveren van de waarneming tijdens deze beleving met een inclusieve groep kunnen deelnemers zich werkelijk openstellen en hun normen bijstellen.

SPOT ON programma’s

SPOT ON’s zijn ontstaan doordat we merkten dat er meer try-out plekken nodig waren waar beginnende makers hun werk kunnen testen. Op vraag vanuit de community hebben we dit voortgezet. We hebben een aantal prachtige programma’s kunnen realiseren. In 2023 gaan we ook beginnen met activiteiten voor de community en residenties voor makers die specifiek meer willen met inclusie binnen onze Misiconia tak.

Vergelijkbare berichten