“Hallo met Matthijs van Misiconi”

Een half jaar geleden startte ik het avontuur genaamd Misiconi. Tijd om terug te blikken op een periode waarin vooral het vooruit blikken centraal stond. Maar eerst een korte introductie, want ook na zes maanden stel ik me nog vaak voor als ‘de nieuwe zakelijk directeur’, dus ook in deze blogvorm. De ‘ik’ in dit verhaal is Matthijs van Burg, een 42e jarige hij/hem uit Rotterdam. Ik ben een kleine 20 jaar werkzaam in de culturele sector, en rolde vanuit het marketing en communicatie-vak door naar fondsenwerving, strategisch advies en zakelijk leiding. Als (festival)marketeer werkte ik o.a. voor theaterfestival de Parade, internationaal dansfestival SPRING en operafestival O. in Rotterdam. Als freelancer schreef ik subsidieaanvragen en strategische plannen voor onder meer LantarenVenster, WORM en diverse theatermakers en organisaties. En sinds september ben ik dus werkzaam voor Misiconi.

Misiconi….?

Jij leest nu deze blog via onze socials, dus je kent en volgt Misiconi (wat fijn!). Toen ik de vacature voor zakelijk directeur voorbij zag komen ergens vorig jaar zomer moest ik even Google raadplegen want ik kende Misiconi dus niet… Dat was ook meteen mijn ‘pitch’ toen ik de telefoon pakte en Joop belde: “het is best gek dat ik jullie niet ken want de missie als inclusief dansgezelschap is ongelofelijk inspirerend en daar wil ik mijn steentje aan bij dragen!” (iets van dat). En zo geschiedde, de afgelopen maanden mocht ik kennis maken met een enthousiaste groep dansers en de unieke werkwijze van Misiconi, en ik zag prachtige voorstellingen die een volledig eigen artistieke signatuur dragen. De indrukken die ik opdeed in deze tijd bevestigden mij dat ik aan de slag ben gegaan bij een bijzondere organisatie.

Plannen voor de lange termijn

Een belangrijke taak die mij te wachten stond als zakelijk directeur was om samen met Joop als directie een strategisch meerjarenplan te schrijven, oftewel: waar gaan we ons de komende jaren met Misiconi op richten, en waarom en hoe met wat? Aanleiding om die lange lijnen uit te denken en op te schrijven was de mogelijkheid om een structurele vierjarige cultuursubsidie aan te vragen bij de gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkusten (het Rijk). De organisatie heeft de afgelopen jaren al flinke stappen gemaakt in het professionaliseren, en de subsidieronde voor 2025 – 2028 was dé mogelijkheid om een volgende stap te zetten in onze missie om de Nederlandse podiumkunsten meer inclusief te maken. We wilden deze kans niet laten lopen want Misiconi is een kleine organisatie met grote ambities! (de plannen zijn ingediend, het is nu wachten tot het najaar, we hebben goede hoop maar… fingers crossed!)

De afgelopen maanden heeft ‘het Kunstenplan’ dan ook de nodige prioriteit gekregen, naast de dagelijkse leiding over de organisatie. Want ‘op de vloer’ ging alles gewoon door: van artistieke samenwerking met Scapino Ballet tot de danslessen op zaterdag, en van personeelsadministratie en première-uitnodigingen tot indienen van projectsubsidies. Dat maakte mijn eerste half jaar een uitdaging, maar ook een ongekend boeiend en leerzaam half jaar.

En door met… 2024!

Dit jaar staan mooie, nieuwe dingen te gebeuren met Misiconi… Het wordt een jaar waarin de lange termijn-contouren al zichtbaar worden. Zo zitten we op dit moment in de verbouwing van onze studio’s: er komt een nieuwe dansvloer en we krijgen een try-out theaterzaal waar we niet alleen onze eigen voorstellingen gaan spelen maar ook inclusieve theatermakers de kans krijgen om werk te presenteren. Over eigen voorstellingen gesproken, de repetities voor Falling zijn begonnen in de studio en ‘op kantoor’ werk ik aan o.a. de verkoop en (financiële) afspraken over en met samenwerkingspartners. Met een aantal partners zetten we komend jaar de eerste stappen in een langlopende samenwerking, zoals met V2_ en Theater Zuidplein in Rotterdam en Festival Boulevard in Den Bosch. Ook breiden we Team Misiconi komende maanden uit om met meer menskracht, kennis en energie te werken aan onze ambities voor de komende jaren. 

Ik kijk ontzettend uit naar mijn volgende half jaar, en jaren nog hierna (vrij naar het clublied van mijn voetbalclub). 

Matthijs

(mocht je een vraag of opmerking hebben, stuur gerust een mailtje naar zakelijk@misiconi.nl) 

Vergelijkbare berichten