Makers in huis

Sinds 2023 zijn we gestart met de pilot Misiconia, Misiconi’s huis voor talentontwikkeling en inclusieve podiumkunst. Een fysieke plek in Rotterdam Zuid. Misiconi’s Huis wil op verschillende manieren bijdragen aan de aanwezigheid van inclusieve dans in de podiumkunstensector. Zo ondersteunt het de creatie van inclusieve dansprojecten, waardoor iedereen zich kan ontwikkelen als danser en maker. Daarnaast biedt het ruimte voor artistieke groei en het delen van kennis over inclusieve dans. Dit project faciliteert de benodigde tools voor de deelnemers om zich te ontwikkelen, en stelt hen in staat om verbinding te maken en een inclusieve dansgemeenschap op te bouwen waar ze steun vinden. Misiconi’s Huis is dé ruimte voor inclusieve dansambassadeurs om verbinding te maken en te ontwikkelen in Rotterdam, en Nederland.

Een onderdeel van dit huis zijn de residenties. Van januari tot en met juli hebben we verschillende makers in huis gehad. In deze blog lichten we wat makers uit en hetgeen dat ze uit de residentie hebben gehaald. Elke maker heeft 10 dagen de studio tot zijn beschikking gekregen met een aantal uren begeleiding. Waar deze begeleiding of gesprekken op waren toegespitst was per persoon verschillend. 

‘Elke maker heeft een andere behoefte in zijn werkproces, daar probeer ik naar te luisteren. Vanuit daar loopt een gesprek vaak wel vanzelf. Voor mij is het wel belangrijk om in deze gesprekken mijn expertise over inclusie mee te nemen en daarop een ander perspectief neer te leggen. 

Joop Oonk

Daniel Barkan 

Daniel Barkan was de eerste in januari. Daniel onderzoekt in haar dansproject het gegeven van ademhalen, Neshima in het Hebreeuws. Het doel van Daniel is om met dit project de aandacht te vestigen op de schijnbaar simpele actie van het ademhalen. Tijdens de pandemie en het continu dragen van een mondkapje begon het onderwerp van ademhalen haar meer en meer te interesseren. In NeshiMa onderzoekt ze samen met de dansers van Lazy Susan & Co deze fascinatie voor adem verder. Ze focust zich hierbij op de fysieke beperkingen en de behoefte aan ademruimte. 

The residency in Misiconi not only gave my project space to grow artistically but, with the encouragement of Joop, also allowed me to share my work with others in an early stage. It was a pleasure.’

Daniel Barkan

Gabrielle Aidulis 

In Maart 2023 was Gabrielle Aidulis te gast. Gabrielle Aidulis creëerde een dans solo dat als uitgangspunt de ‘Groove’ heeft – een kernelement van elke street dance style – en wat symbool staat voor onze natuurlijke manier van bewegen. 

Haar movement research onderzoekt repetitieve bewegingen en de verbinding tussen ons lichaam en de geest, bewegingen die specifieke gedachten bewerkstelligen en hoe dat laatste de beweging beïnvloedt om zich verder te ontwikkelen. 

‘As a youg artist in a big city having a space to create is a basic need, which is quite often difficult to find. Misiconi’s residency provided me a safe space to try out my ideas without any pressure or specific expectations. On top of that Joop was always there to give usefull practical advice on how to promote your work, continue with the creation process and any other guidelines that she could share from her own experience, which I found extremely valuable.

Gabrielle Aidulis

Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols

In mei/juni werkten Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols in de studio. Polina en Mariona zijn beiden afgestudeerd in Dans aan ArtEZ en gevestigd in Rotterdam. Momenteel zijn ze bezig met het creëren van een interdisciplinaire performance-installatie in samenwerking met visuele kunstenaar Hannah Goedhart en muzikant/componist Yannick Wandel. De residentie bij Misiconia is het eerste onderzoeksstadium in hun onderzoek naar Liminal Space – als esthetiek en als ‘State of Being’. Een ode aan de tussenruimte, hoe we waarde en plezier kunnen halen uit een periode van transitie. Liminal Space (Drempelruimte) is een plek van transitie, van komen en gaan, van wat is en wat gaat komen. Deze installatie-performance combineert stage design, visuals, muziek en choreografie om deze liminal space uit te beelden.

The residency gave us an opportunity to make a substantial step forward in our movement research, professional guidance and production help. We are incredibly grateful for the support, professionalism and personal approach.’ 

Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols

Na de zomer verwelkomen we weer nieuwe mooie makers. Heb jij een project waarbij je support of een studio kunt gebruiken? Mail ons dan! Wie weet kunnen we jou ook verder helpen! info@misiconi.nl

foto: Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols

Vergelijkbare berichten