Zaterdaglessen

Mijn naam is Minoe. Dit is mijn tweede seizoen bij Misiconi waar ik zowel op uitvoerend, makend en docerend vlak wordt uitgedaagd. Momenteel loop ik stage bij Misiconi Company en geef ik op zaterdag danstrainingen. Verder zit ik in mijn laatste jaar aan de dansacademie in Tilburg, waar ik verschillende tools heb mogen ontwikkelen op het gebied van dans. Toch is het werk bij Misiconi voor mij een groot, nieuw leerproces.

Werken binnen de inclusieve sector is iets wat mij al heel lang aansprak, maar ik had nooit het lef om het daadwerkelijk te doen. Ik heb heel lang het gevoel gehad niet over de middelen te beschikken die er nodig waren om dat goed voor elkaar te krijgen. Totdat ik een oproep van Misiconi tegenkwam, die zochten nog een stagiair voor de zaterdaglessen. Ik heb mezelf toen in het diepe gegooid en gereageerd op deze uitvraag. Bij Misiconi heb ik de kans gekregen om mezelf volledig te ontwikkelen en ervaring op te doen met de doelgroep.

Over mijn persoonlijke reis en de opbouw van de lessen opzaterdag, ga ik in dit blog meer vertellen.

Zoektocht


Vorig jaar december ben ik gestart op de zaterdagen. In het begin was het heel erg wennen, zowel voor de groep als voor mijzelf. Ik was nog niet zo bekend met de doelgroep, en de omgang daarmee, dus was het voor mij heel erg zoeken in het begin. Uiteindelijk ging dat, met feedback vanuit Joop en stagebegeleiders van school, steeds beter en merkte ik dat ik steeds meer ontspannen voor de groep kon gaan staan. De groep en ik raakten aan elkaar gewend waardoor er ruimte kwam om samen verder te gaan groeien. Dat moment was super waardevol en opende verschillende deuren om steeds meer mezelf te gaan laten zien en te ontwikkelen als docent

Ik wilde het heel graag goed doen in het begin en liep daarom soms de behoeftes van de groep voorbij. Ik was heel erg bezig met goed aansturen/aanspreken, om te voorkomen dat ik iets verkeerds of onwenselijks zou doen. Door het vaker te doen kon ik dat gevoel steeds makkelijker loslaten en er echt als mezelf gaan staan. Hierdoor ontstond er ineens veel meer ruimte om de groep écht te gaan voorzien in hun behoeftes. Zo kon de band onderling alleen nog maar verder groeien en kon ik gemakkelijker persoonlijke feedback geven.

De lessen | Moderne dans

Op zaterdag begin ik altijd met een les Moderne Dans. Dit is een Community les, die open is voor iedereen met en zonder beperking (in de breedste zin van het woord). Hierin besteden we aandacht aan de verschillende aspecten van de Moderne Dans: we werken aan techniek- en spierversterkende oefeningen, improvisatie en dansante/sociale doelen. Ik probeer in mijn lessen een goede balans te maken tussen technische/gezette onderdelen en wat meer creatieve/vrije onderdelen. Zo werken we aan technische aspecten als bijvoorbeeld basishouding, spanning/ontspanning en hoogtelagen.

Daarnaast geef ik ook iedereen de vrijheid om de persoonlijke bewegingsstijl verder te verdiepen en ontwikkelen. Doormiddel van improvisatieopdrachten worden verschillende kaders geboden, waarbinnen je de mogelijkheid krijgt om alleen of in samenwerking onderzoek te gaan doen. Hopelijk brengt dit je tot nieuwe inzichten en kwaliteiten, waar we samen op voort kunnen borduren.

Toch staat er uiteindelijk tijdens deze les maar één ding voorop: plezier maken met elkaar. In de gehele les zit samenwerking en connectie met de groep verweven, zodat iedereen wordt gezien en zich gezien voelt. Dat is iets wat ik ontzettend belangrijk vind en wat altijd het belangrijkste aspect binnen de lessen zal zijn. We leren van en met elkaar, om zo tot grote hoogtes te stijgen!

De lessen | Creatief Lab

Na de Moderne les volgt het Creatief Lab. Dit is een les waarin ik samen met de groep aan een stuk ga werken. In het jaar maken we meerdere stukken, die we vaak opvoeren op de Spot On dagen. In deze les werken we meer met improvisatie/creërende opdrachten, om zo samen tot materiaal te komen. Deze stukken bouwen we uit en uiteindelijk ontstaat er een stuk, wat we samen met de groep gecreëerd hebben.

In deze les vertrekken we echt vanuit het onderzoek, om daaruit nieuwe bewegingen en oplossingen te vinden. We doen dit echt samen als groep, kijkende naar elkaars sterke – en leerpunten. Zo kunnen we elkander helpen en ondersteunen bij eventuele moeilijkheden. De uitkomst van deze reis is een eigen werk, wat met veel trots gepresenteerd mag worden!

Door samen te werken en samen te leren, bereik je het meeste; dat is iets wat ik echt bij Misiconi heb mogen leren. En dat is iets wat ik nog steeds iedere zaterdag mag ervaren. Het voor mij super waardevol om de groep zo te kunnen zien genieten van dans. De bevrijding en plezier wat het je kan opleveren om samen te kunnen genieten van dans, dat is voor mij super speciaal. Zeker omdat je soms op een academie dat gevoel wat kwijt kunt raken, is het voor mij superfijn om dat bij Misiconi en de groep weer helemaal terug te vinden!

Meer weten over onze zaterdaglessen? Klik hier!

Vergelijkbare berichten