Doei 2023! Hallo 2024!

Helaas is 2023 alweer bijna voorbij… Wat gaat de tijd toch snel. Samen met jou willen we graag nog even door 2023 heen lopen om terug te denken aan al die mooie momenten. Het was een jaar met diepte en hoogte punten. Want is het nog steeds een feit dat we als gezelschap nog tegen veel drempels aan lopen. Misiconi bestaat om kaders en hokjes in de podiumkunsten te doorbreken, met specifieke aandacht voor inclusiviteit van mensen met een beperking. Het doel is om een bredere acceptatie, zichtbaarheid en integratie van mensen met een beperking in de kunstwereld en de samenleving als geheel te bevorderen. Er is nog steeds veel werk aan de winkel om langetermijnveranderingen in gang te zetten. Want structurele veranderingen in de kunstsector zijn nodig! Toch weerhoudt dit alles ons er niet van om mooie projecten in gang te zetten en te maken. Want we zijn immers kunstenaars!

Elk project dat we doen draagt bij aan deze missie. geheel op zijn eigen manier, en altijd vanuit een artistieke oogpunt. Met dit in gedachte zijn we afgelopen anderhalf jaar gaan piloten met ons HUIS; Huis voor inclusieve dans. Een fysieke ruimte waar mensen met en zonder beperking samen kunnen komen, creëren, repeteren en optreden. Vanuit Volkskracht hebben we een mooi budget gewonnen waarmee we begin 2024 hier de volgende stap in gaan zetten. Onze studio’s worden verbouwd zodat we op meer vlakken de drempels naar kunsteducatie kunnen verlagen en meer mensen een plek kunnen bieden in ons huis. 

Ons HUIS

Binnen ons huis hebben we de afgelopen periode verschillende residenties morgen aanbieden met behulp van Stichting Droom en Daad en Elise Mathilde Fonds. Lees snel hieronder wie we ontvingen; 

  • Daniel Barkan Daniel onderzoekt in haar dansproject het gegeven van ademhalen, Neshima in het Hebreeuws. Het doel van Daniel is om met dit project de aandacht te vestigen op de schijnbaar simpele actie van het ademhalen.
  • Gabrielle Aidulis zal een danssolo creëren dat als uitgangspunt ‘Groove’ heeft – een kernelement van elke street dance style – en wat symbool staat voor onze natuurlijke manier van bewegen.
  • Polina Nikolaeva en Mariona Vinyes Ràfols deden een onderzoek naar Liminal Space, (Drempelruimte).  Een plek van transitie, van komen en gaan, van wat is en wat gaat komen
  • Ista Putranto (Indonesië) en Daan Bosch (Nederland) werken tijdens hun residentie aan de voorstelling MAAF/SORRY. Gemaakt door een maker en acteur uit Indonesië en door een maker en acteur uit Nederland over iets dat hen verbindt, namelijk de gezamenlijke culturele en familiale geschiedenis waarin Nederland Indonesië koloniseerde.

Lees hier meer over de residenties en het proces.

In het bijzonder werkte Manouk Schrauwen, danser en coördinator bij Misiconi aan de nieuwe voorstelling van Misiconi. Samen met 5 dansers van Misiconi vertelt ze het verhaal van Emily. Een ode aan Emily, een ode aan de vrouw. Wie zij had kunnen zijn als zij anno nu geleefd had. De dansers staan stil bij onderdrukking, maar laten vooral hun kwetsbaarheid, kracht en verbondenheid zien. Afgelopen november was er een prachtige premiere in Theater Walhalla. Emily in 2024 nog een aantal keer spelen. Blijf de agenda in de gaten houden! 

Foto gemaakt door Henry Krul

Nog meer in ons huis… 

Naast deze residenties in huis kon je ook elke eerste van de maand een open company training bijwonen, om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Dit gaan wij in 2024 voorzetten alleen op minder frequente basis en in samenwerking met maar wel in samenwerking met Dansateliers. Dus blijf die agenda volgen!

Ook onze zaterdaggroep heeft dit jaar met volle overgave gedanst. zowel op 8 juli en 9 december hadden we open huis en presenteerde de groep die meedoet aan het creatief lab hun choreografie. In de toekomst willen we meer mensen aan het dansen krijgen vanaf 1 maart zullen we op de zaterdagen meer danslessen aanbieden voor diverse leeftijden. Kijk snel naar het rooster voor 2024!

Compilatie van de danslessen op zaterdag

Educatieve projecten

Ook doen we elk jaar educatieve projecten. Dit jaar waren we weer van de partij met het Theater na de dam programma. Manouk Schrauwen maakte samen met jongeren van Codarts en de Mytylschool het stuk Nightingale. Lees meer over dit project hier.

Tevens was onze docent Jana dit jaar te vinden op VSO de hoge brug en soms in de Misiconi studio. Elke week kregen leerlingen een dansles waarin er werd gewerkt aan materiaal uit voorstellingen. 

Buiten de deur

Joop was afgelopen jaar minder in huis. Ze maakte in Duitsland bij Stellwerk het stuk FOMO, en was veel in Arnhem te vinden in Artez en bij Introdans. In Arnhem maakte zei voor Introdans, PUR. Dit stuk was onderdeel was van het Hubclub’23 programma. Samen met Jordy, vaste danser bij Misiconi is er een mooi duet ontwikkeld. PUR gaat over dat je jezelf als vrouw soms onveilig kan voelen in het nachtleven.

Naast PUR speelde een oudere voorstelling Flirt Fantasies en Tides ook door Nederland. Ook super leuk om nog even te benoemen is dat Tides in 2024 ook nog speelt op verschillende plekken in het land. Ook was er een bijzondere samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam. In de maand oktober hebben de dansers van Scapino en Misiconi elkaar leren kennen, nieuwe ervaringen opgedaan en gewerkt met materiaal uit de Misiconi voorstelling TIDES. Ter afsluiting van dit traject was er een studio presentatie bij Dansateliers. 

Een tweede boek op komst

Ter afsluiting staat er nog wat in het verschiet. In de november maand hebben ST-DUO en Misiconi heel hard gewerkt en hun publicatie van het onderzoek naar hoe design en dans elkaar kan verstevigen zo ook kan bijdragen aan de al bestaande methodiek van Misiconi. In januari gaat de pre-sale van start! We will keep you posted! 

Bedankt!

Maar voordat we echt afsluiten willen we iedereen nog een keer bedanken voor je komst naar onze voorstellingen, voor je steun het afgelopen jaar en vooral voor alle goede energie die je meebracht! 

Proost op 2023 en 2024!

Vergelijkbare berichten