Inzichten in een nieuwe manier om te groeien

In 2020 schreven wij van ST-DUO, ‘Een manifest voor een betere wereld’, waarin we vijf attitudes uiteenzetten; De Game Changer, Chain Breaker, Future Thinker, Boundary Pusher en Purpose Maker. Deze attitudes vormen ons ontwerpethos en motiveren ons om samenwerkingen aan te gaan die onze drang naar positieve verandering delen. Wij geloven dat door mensen de mogelijkheid te geven om te gaan staan ​​voor waar ze in geloven, we een rol kunnen spelen om de wereld stap voor stap een betere plek te maken.

Misiconi belichaamt onze Game Changer- attitude. Hun unieke kijk op dans en hun drive om grenzen te doorbreken wakkeren onze passie aan. Het is een eer om hun inclusieve visie te versterken via onze ontwerpvaardigheden.

Voor ons gaat design over het doel en het centraal stellen van de mens. In onze aanpak was het belangrijk om rechtstreeks met de Misiconi-dansers te werken. Om te begrijpen en te ervaren hoe zij denken, bewegen en samenwerken, zodat we dit in de ontwerpen konden repliceren. Als ontwerper vormt samenwerking de kern van wat we doen. We moeten de waarde van anderen erkennen, problemen identificeren, geschikte oplossingen vinden en doelgericht communiceren. Deze samenwerking heeft ons laten zien hoe design ongelooflijke veranderingen kan ondersteunen. Samen met de dansers de dansvloer betreden en onze comfortzone overschrijden, was een openbaring. Het heeft ons eraan herinnerd waarom we doen wat we doen. Het was inspirerend om de methodologie van Misiconi in ons ontwerpproces te zien, te ervaren en te kunnen versterken.

De grootste uitdaging in dit project was voor ons om de beeldtaal die verbonden is aan de beperking in vraag te stellen. We hebben ontdekt dat de bestaande ontwerpvoorbeelden voor dit vakgebied te simpel zijn en de creativiteit en diversiteit missen die passen bij de geest van Misiconi. Het niveau van abstract denken bij de Misiconi-dansers was inspirerend. Dit opende een grote vraag, om een ​​meer passende beeldtaal te creëren. Dit is een grote opgave. Als je bijvoorbeeld een verkeersbord gaat maken, is er al bestaand onderzoek en succesvolle ontwerpen waarop je je beslissingen kunt baseren. In de inclusieve danswereld pioniert Misiconi. De ontwerpvraag weerspiegelt daarom deze behoefte om een ​​nieuwe manier van doen te vinden. Het is niet alleen een ontwerpuitdaging; het is een opwindende reis om een ​​beeldtaal te creëren die diversiteit viert en tegelijkertijd functioneel is. Een taak die veel groter is dan de omvang van dit project. Maar een reis die we graag verder willen zetten. Een goed ontwerp moet er mooi uitzien voor anderen, dicht bij de doelgroep voelen en naadloos functioneren.

Terugkijkend op dit project zijn we verbaasd over de potentie ervan en hebben we het gevoel dat we nog maar het topje van de ijsberg blootleggen van iets dat een grote impact kan hebben. Samen verleggen we grenzen en maken we golven die tot ver buiten het podium resoneren. Het schrijven en ontwerpen van de publicatie was een enorme onderneming en heeft de broodnodige reflectie en analyse in het project gebracht. Het project brengt voor ons twee belangrijke factoren samen: sociale impact en artistieke expressie. Het verkennen van een beeldtaal via esthetische waarde en tegelijkertijd zorgen dat deze in de praktijk op sociaal vlak functioneert, is zeer de moeite waard. Onze reis samen eindigt hier niet, dit is nog maar het begin.

Sophie Balch & Tijn de Kok www.st-duo.com

Nieuwsgierig geworden? A New Way to Grow is nu te bestellen bij de theaterboekhandel. Wacht niet en bestel hem nu!

https://www.theaterboekhandel.nl/boeken/a-new-way-to-grow

Vergelijkbare berichten