Our Play, Dubuffet
‘Our Play, Dubuffet’ – Nieuw werk van Joop Oonk in samenwerking met Robert Swinston
Residentie
In de periode van 3 tot 11 februari heeft Misiconi een residentie gehad in samenwerking met Robert Swinston vanuit Holland Dance Festival. In deze intensieve week hebben wij toegewerkt naar een presentatie die gehouden werd op DanceAble Symposium in het Korzo theater, Den Haag. Tijdens dit festival wordt er aandacht geschonken aan inclusiviteit. Niet alleen het eindresultaat was te bezichtigen, maar ook het creatieve proces was te bekijken tijdens de live-streams, die dagelijks plaats hebben gevonden tussen twee en vier uur. Op deze manier was er ook aandacht voor de werkzaamheden achter de schermen.
Cunningham
Zoals we hierboven al vermeldden, zijn wij het creatieve proces aangegaan in samenwerking met Robert Swinston, de rechterhand van Merce Cunningham. Ingevlogen van Parijs, heeft Robert ons de fijne kneepjes van Cunningham laten zien. Vooral het bekende concept van ‘toeval’ is terug te zien in het eindresultaat. Dit concept van ‘toeval’ werd bepaald door het gebruik van verschillende dobbelstenen. Misiconi heeft veel geleerd en inspiratie opgedaan uit deze werkwijze en ziet dat het een nieuwe manier van het makerschap benadrukt. Ook heeft Robert nieuwe dingen geleerd, veelal over inclusiviteit en onze werkwijze. Voor hem was het namelijk zijn eerste kennismaking met inclusief werken met een professioneel gezelschap.
Dubuffet
In deze week hebben we inspiratie gehaald uit de kunstwerken van Jean Dubuffet en zijn wij in zijn fantasiewereld gedoken. Na veel inspiratie op te hebben gedaan zijn wij zelf creatief aan de slag gegaan. Onze grootste inspiratie was zijn gebruik van vele vlakken en ronde lijnen, die ook duidelijk terug te zien zijn in onze dans. We zijn zelf begonnen met zijn kunsttechniek, namelijk beeldende kunst. Eerst zijn wij 2D te werk gegaan, door het maken van onze eigen lijnen-compositie (op papier) gebaseerd op onze eigen foto’s. Vervolgens zijn wij 3D te werk gegaan, door onze lijnen-compositie om te zetten in een 3D kleiwerk. Na al deze creatieve uitgangspunten zijn wij doorgegaan in hetgeen dat wij het beste en liefste doen: bewegen! De solo’s, duetten en groepsstukken kwamen tot leven. Negatieve ruimte hier, patronen daar, chaos zus en vakjes zo. Alles wat ons opviel aan de kunst van Dubuffet, probeerde wij om te toveren tot beweging. Uiteindelijk toen de voorstellingsdag aanbrak, kwam alles samen. De lichten, de muziek en de mooie kostuums. Niet alleen de dans werd beïnvloed door DuBuffet, ook de kostuums, gemaakt door Jorrien Schoneveld, zijn geïnspireerd op de befaamde kunstwerken en kleurgebruik van Dubuffet.
Reacties van de dansers
Voor de dansers was het eerst even wennen met de andere aanpak van Robert. Hierin was het ook niet altijd erg helder wat hij nu precies verwachtte van hen en hoe zij iets moesten uitwerken. Met maar enkele bewegingen aan de slag gaan en hierop als individu verder bouwen en mee aan de slag gaan, was heel nieuw. Ook in de tegengestelde richting wist Robert niet altijd wat te doen en hoe te werken met inclusie. Uit al het zoeken en overleggen met elkaar, is er een stuk ontstaan waar we allemaal trots op zijn. We kunnen terugblikken naar een leerzaam en mooi proces.
Hieronder vind je enkele reacties van de dansers:
Company-danser Saskia vond het erg leuk om op verschillende manieren creatieve inspiratie op te doen gedurende de week, om deze inspiratie vervolgens om te zetten in beweging. Ze heeft veel geleerd van het dynamische lijnenspel van Dubuffet in combinatie met het gebruiken van verschillende Cunningham principes. Al met al een gezellige en inspirerende week!
‘Het was heel fijn om een fris oog in de studio te hebben. Robert geeft instructies op andere manieren dan wij dat zouden doen, het is fijn om te zien en voelen welke impact dit heeft op het gezelschap en haar dansers’, aldus Suzanne, danser in de Misiconi Company.
Première
‘Our play, Dubuffet’ ging in première op vrijdag 11 februari in het mooie Korzo theater. Na de voorstelling vertelde Joop Oonk en Robert Swinston tijdens een interview over het bijzondere proces, het ‘toeval’ concept en hun samenwerking. Dit concept gaf hen beide weer inspiratie en een verfrissende blik op kunst. Het publiek was verrast over hoe Misiconi Company samen met Robert Swinston in zo’n korte tijd een compleet stuk van begin tot eind heeft weten te creëren. Het was erg gaaf om Dubuffet’s werk tot leven te brengen op het podium, dus in onze ogen kunnen we zeker spreken van een succes! De wil om ‘Our Play, Dubuffet’, in wat voor vorm dan ook, in de toekomst terug te brengen is een grote wens.
Maar we gaan ons nu eerst focussen op de ‘Double bill’ voorstelling aanstaande vrijdag 25 februari. Heb jij al een kaartje?