De dansers van Misiconi staan op het podium tijdens de try-out in podium Zuidhaege

TIDES werkproces

Door Joop Oonk

TIDES is de nieuwe voorstelling van Misiconi. Een voorstelling met een concept die ik altijd al heb willen maken en waar veel elementen uit mijn jeugd samen komen. Na een lange periode van stilte die voortkwam uit een pandemie voelde ik nog meer de urgentie om te willen voelen en ervaren en terug te gaan naar een plek waar ik me fijn voelde. Een groot verlangen naar schoonheid en dan op zo’n manier dat het je overkomt en overrompeld. Jezelf helemaal kunnen onderdompelen in een moment en het liefst dat moment ook willen vasthouden. Een verlangen naar een extase, iets subliems… Kunnen we dit nog ervaren en kan je het opwekken? Dat is waar het concept van TIDES begon. 

TIDES is een installatie-voorstelling, geïnspireerd door de schoonheid van natuur, waarin de dansers je meevoeren naar een andere wereld. Laat je zintuigen prikkelen en geef je over aan de dansers, die je vergezellen op een reis door je eigen binnenwereld. Want alles stroomt en is constant in beweging, maar als je een moment neemt voor verstilling en verwondering gaat er een nieuwe wereld voor je open. 

Begin maart zijn we met het artistieke team begonnen met het vooronderzoek van TIDES. Zes dagen hebben we inspiratie kunnen delen en de begin stappen gezet voor de structuur en verloop van de voorstelling. Voor het gehele werk was het belangrijk dat alle onderdelen in het werk gelijkwaardig aan elkaar samenspelen en elkaar ruimte geven om te bestaan. Net zoals dat in de natuur gebeurt. Het andere component is de ervaring en beleving van het publiek. Je kan dingen sturen, maar het verloop en de reis die iemand doormaakt is net zo belangrijk als de reis die de dansers doormaken. Je zou kunnen zeggen dat de dramaturgie zwaar publiek afhankelijk of gestuurd is. 

Foto: Floris Mentink

Tijdens het repetitieproces hebben we inspiratie gehaald uit natuurlijke vormen die zich in de zee bevinden. Denk aan anemonen, zeewier, octopussen, kwallen. gezamenlijk hebben we naar vormen gezocht die zich konden vertalen naar beweging en een innerlijk gevoel. Omdat de ervaring voorop staat voor zowel de dansers als publiek wilde ik nog dichter komen bij het intuïtief werken dat we als gezelschap sowieso al doen. Dingen ontstaan door de samenstelling van de groep maar hebben altijd een verleden. Een zaadje dat al eerder ergens water heeft gekregen wordt een bloem. Zo zijn we begonnen met grote lappen stoffen die heel fijn het tactiele en visuele aspect konden benadrukken. langzaam hebben we de stoffen achter ons gelaten en het interne gevoel behouden. 

Foto: Floris Mentink

Quote: ‘Tijdens het maken van Tides merk ik keer op keer dat ik het heerlijk vind als lichamen opgaan in de omgeving of in een vorm.’ Dat een vorm fluide kan zijn en multi interpreteerbaar.’ 

Nu zijn we bezig met de reis die de dansers, publiek en muzikant gezamenlijk maken en wat hier in beleefd wordt. Na de eerste try-out afgelopen 11 juni in Podium Zuidhaege, zagen we dat de dansers een bepaalde concentratie hadden in samenspel met de omgeving en de soundscape. Het publiek voelde zich ondergedompeld en meegenomen. Nu is het tijd om met de feedback van het publiek aan de slag te gaan. Zo wil ik persoonlijk nog kijken naar andere zintuigen, omdat deze bijdragen aan de zintuiglijke indruk. Naast hetgeen dat je ziet, het beeld in zich, dragen andere zintuigen bij aan de beleving van de ‘buiten’ wereld en hoe dit zich vertaald naar een ‘binnen’ wereld. De inhoud van het beeld wordt rijker. 

Gelukkig hebben we nog even, want 1 oktober is de premiere tijdens de Nederlandse Dansdagen. 15 juli hebben we nog een try-out staan met testpubliek. Heb jij zin om mee te denken en work in progress te zien of te ervaren? Bestel je ticket dan hier, het is gratis:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-tides-test-347044829427

Foto: Lammert Aling

Credits:
Choreograaf/artistieke Leiding: Joop Oonk
Dramaturg: Floor Cremers
Scenografie: Floris Barnhoorn
Kostuum design: Paul Boereboom
Sound en sounddesign: Soheil Shayesteh
Techniek: Marc Hoogendam
Productie: Chris van Leest en Suzanne Lamers
Dansers: Enya Straver, Sunai Elbers, Anastasia Jansen, Manouk Schrauwen, Susanne van der Staak, Jordy Ruhl, Jana Slegers, Ahmad Shaaban  

Fondsen:
BNG fonds, Fonds podiumKunsten, Prins Bernhard cultuurfonds, Gemeente Maastricht, Nederlandse Dansdagen

Vergelijkbare berichten