Chris staat naast diens joyfriend

Ben jij een jongen of een meisje?

PRIDE MONTH | In juni mag ik in Nederland vieren dat ik op mijn manier niet in de heteronormatieve(1) maatschappij pas. Ik ben eigenlijk best trots dat ik zo ver gekomen ben, dat ik loud en proud mijn regenboog- en transvlag laat wapperen. Waar ik pride month(2) voor vier is wederzijds respect. Respect voor degene die in de huidige maatschappelijke hokjes passen en respect voor degenen die dit niet doen of kunnen.

Ik zit in een online vergadering met Joop. Mijn telefoon staat tegen een mok dampende thee geleund. De studentenkeuken waar ik zit ruikt nog naar vers gezette koffie. De zon is inmiddels al een paar uur wakker, de felle stralen laten wat stofdeeltjes achter in de lucht. Mijn joyfriend(3) Soof is net vertrokken naar werk, met haast gooide hen een rugzak vol benodigdheden in elkaar en gaf mij een kus. Vanmorgen toen we ons allebei aankleedden besloot ik mijn binder(4) aan te trekken. Ik stond voor de iet wat viezige kastdeurspiegel en zag een vlezig beeld wat niet paste bij hoe ik me voelde. Dus besloot ik een strak wit omhulsel over mijn hoofd heen te trekken. Mijn binder zal vandaag de gender dysforie(5) binnen de grenzen houden. Het is een heel gevecht om zo’n ding aan te trekken, waardoor ik bijna te laat was voor Joop.

Joop: ‘Mag ik een wat persoonlijke vraag stellen?’

Ik: ‘Is goed, schiet maar’

Joop: ‘Vorige week na de repetitie kwam een danser naar mij toe. Deze danser vroeg zich af of jij een meisje of een jongen bent. Nu volg ik je toevallig op TikTok en weet ik dat dit bij jou anders zit. Kun je en wil je daar iets over vertellen?’

Ik: ‘Natuurlijk’

Het is eigenlijk simpel, hoor ik mezelf ongemakkelijk zeggen: Ik ben Chris. Ik ben een mens en ik word verliefd op andere mensen. Mijn gesprekspartner blijft stil aan de andere kant van het scherm, in gespannen afwachting. Ik slik en schraap mijn keel. Biologisch gezien ben ik een vrouw, ik voel me ook een vrouw voor 33,3% van de tijd. Echter voor de volgende 33,3% voel ik me een man, voor de resterende 33,3% geen van beiden. Ik ben non-binair(6) (genderfluïde(7)). Ik word verliefd op mannen, vrouwen en iedereen die zich niet of deels in (bovenstaande) hokjes thuis voelt. Ik ben panseksueel.(8) Het liefst heb ik dat je de genderneutrale pronouns(9) hen/hun of die/diens voor mij gebruikt. Aangezien ik me sommige dagen ook man of vrouw kan voelen, zijn de pronouns echter hij/hem en zij/haar niet verkeerd.

Bij Misiconi mag ik sinds een paar maanden productiezaken regelen rondom de nieuwe voorstelling TIDES. Mijn ongelijkheid is een kracht zodra ik in Rotterdam de studio instap. Net zoals de ongelijkheid van de anderen aanwezig. Ons wapen? Dans. Het laat ons individueel in onze kracht staan en bind ons tegelijkertijd aan elkaar als een onzichtbaar plakmiddel. We zijn allemaal verschillend en begrijpen elkaar volkomen zodra we bewegen. Het is een prachtig iets om onderdeel van te mogen zijn. Werken voor dit gezelschap geeft me kippenvel.

Joop geeft een liefdevolle reactie op mijn uitleg. Het is voor haar nieuwe informatie. Gesprekken zoals deze voelen als magie. Het moment dat je van iemand de ruimte krijgt jezelf te zijn, ook al vecht iemand nog met het bericht waarmee je komt. De prilheid van zo’n liefdevol gebaar raakt me. Een van de mooiste cadeaus om te ontvangen als je het mij vraagt. Om eerlijk te zijn ook het enige waar ik op hoop als ik mensen vertel over mijn seksualiteit of identiteit. Je hoeft het niet met me eens te zijn, je hoeft me niet te begrijpen, je mag me zelfs belachelijk vinden, maar laat me in mijn waarde. Net zoals ik jou in je waarde laat.

Dit is waarom ik pride month vier. Zodat we bewustzijn creëren rondom het gevecht wat mensen uit de queer community nog dagelijks hebben om geaccepteerd te worden. En ja, zelfs in Nederland zijn we hier nog niet zo ver in als velen denken. Ik ben overal waar ik kom een grote minderheid, meestal de enige queer persoon. Uit de kast komen is een dagelijkse bezigheid. Mijn joyfriend en ik hebben wekelijks momenten waarop we in het openbaar elkaars handen loslaten. Tegenwoordig doen we dit automatisch als we een situatie zien die onveilig lijkt. Hoe we deze spotten? Uit eerdere ervaringen waarbij er fysiek en verbaal gedreigd werd naar ons. Op klaarlichte dag. In Amsterdam. Het was 2021.

Joop en ik sluiten onze vergadering af. De komende week moet ik een paar belletjes plegen om onze try-out op 11 juni bij het MoveMe! Festival in Assen rond te krijgen. Ik steek mijn laptop in mijn tas en ren de deur uit. Vandaag zal niemand op straat me nafluiten, integendeel, ik krijg af en toe een goedkeurende knik naar me toe. Iedereen denkt dat ik tot het cis(10) hokje man behoor. Morgen kies ik er mogelijk voor om in mijn uiterlijk te conformeren aan het cis hokje vrouw. Niet dat mijn genderidentiteit, hoe ik me voel, moet conformeren aan mijn genderexpressie, hoe ik me kleed. Dit is een les die ik op dit moment in mijn leven aan het leren ben. Wat maakt iets mannelijk of vrouwelijk en wie bepaald dit eigenlijk? Intern giechel ik terwijl ik mijn auto instap, soms is genderfluïde zijn net alsof ik van vorm kan veranderen. Een superkracht en iedere dag een nieuw avontuur.


(1) Het idee of aanname dat heteroseksualiteit de standaard en/of de natuurlijke toestand van de mens is. Volgens die norm zijn er twee complementaire en tegenover elkaar staande geslachten met eigen sociale rollen.

(2) Pride Month vieren we ieder jaar in juni om de 1969 Stonewall Uprising in Manthatten te herdenken. Dit was een historisch belangrijk moment voor de bevrijding van personen binnen de LGBTQ community in Amerika.

(3) Een genderneutrale term voor het woord vriend of vriendin.

(4) Een stuk ondergoed voor het bovenlichaam wat de borsten van de drager platduwt.

(5) ​​​Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen uiten.

(6) Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.

(7) Voor iemand die genderfluïde is kan het nogal eens verschillen welke gender ze zich voelen. Ze kunnen zich de ene dag bijvoorbeeld heel mannelijk voelen, en de volgende dag ontzettend vrouwelijk. 

(8) Sommige jongeren noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat ze op mensen verliefd worden en dat het niet uitmaakt of iemand nou een meisje, een jongen of iets ertussenin is. ‘Pan’ betekent namelijk ‘alles’ in het Grieks.

(9) Voornaamwoord.

(10) Cis, oftewel cisgender of cisseksualiteit, slaat op mensen wiens genderidentiteit hetzelfde is als de sekse die ze toegewezen kregen bij de geboorte. Dus als je geboren bent met een vagina en je voelt je een vrouw, dan ben je een cisgender vrouw. 

Vergelijkbare berichten